Várak

Az észak-magyarországi régióban igen sok vár található és szinte egy útvonalra felfűzhetőek. Ezt a gondolatmenetet kezdjük mégis a Siroki várral a teljesség igénye nélkül. Érdekes vár, kissé romos állapotban, bár a felújítás elkezdődött, érdekes helyen, különös történettel, aminek az a vége, hogy „sírok, sírok”. Szomorú történetet, beteljesületlen szerelmet rejt a közelében meredező Barát és Apáca sziklatömb is.
20160404Várak_Sárospatak2Dédestapolcsány felé közeledve legyen a következő az Egri vár. A felújított várban 3D-s moziban csodálhatjuk meg a korabeli tájat, életet. A panoptikum figurái közül Dobó István elszánt, hazahű tekintete tűnik ki leginkább. A fegyvergyűjteményt illetően pedig jobb, ha bele se gondolunk, mimindenre használhatták azokat az eszközöket!

És ha már Eger, akkor Minaret! Legalább egyszer egy életben!

Kiváló kirándulási célpont a Cserépvár. Bár a várból nem sok minden látható, de a településen mindenképpen be kell térni a barlanglakásokba, amiket a vulkanikus kőzetbe vájtak. Vannak lakások a hegyoldalban, amiknek föld a padlója, föld a fala és a konyhából mindjárt le is mehetünk a pincébe. Ezeket nem is olyan régen még lakták.

A Diósgyőri vár szinte mindig a nőké volt, manapság pedig sok-sok férfias bemutató látogatható benne. Persze ne csak a férfiak térjenek be, hiszen a lovagok régen sokszor a nőkért kellett, hogy megküzdjenek. A gyönyörűen felújított várban folyamatosan vannak rendezvények: hol zenés, hol harcos, hol minden egyben. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt!

20160404Várak_Boldogkővár2Középkori várjátékokat a Boldogkői várban is rendszeresen szerveznek nyaranta. Ebben a sziklaszirtre épült várban még házi pénzverde nyomait is megtalálták a régészek. Vajon mire kellett akkoron a ház urának a hamis bankó? A különös szikla nyúlványra épült bástya egyedi jellegzetessége az erődítménynek.

A Sárospataki vár sok ismert ember nevéhez köthető. Így Dobó István fia, Dobó Ferenc, Balassi Bálint, a Lórántffy család, I. Rákóczi György. A múzeumban jelentős történelmi anyag tárul a látogatók elé, és talán még az is kiderül, hogy II. Rákóczi Ferenc lovának a patanyomai miért visszafelé mutattak, mint amerre ment.

Füzér vára a Zempléni hegységben található, és szintén vulkanikus sziklára épült. Különböző helyiségeket rendeztek be benne, hogy közelebbről megérezhessük a korabeli élet ízét. Ez a vár egy ideig a magyar Szentkorona rejtekhelyéül is szolgált.

A sort én most itt bezárom azzal, hogy a sok-sok északi várnak feléről sem esett itt szó. Aki többet szeretne megtudni, keresse fel az Északi Várak hivatalos oldalát! http://www.eszakivarak.eu/


Barlangok

Magyarországi viszonylatban a Bükk-hegység mondható a leggazdagabbnak barlangok terén a maga kb. 1100 darabjával. Ki ne ismerné Szilvásvárad közelében az Istállóskői ősemberbarlangot, vagy Lillafüreden a Szeleta-barlangot. Hát, nem akármilyen panorámás lakásuk volt őseinknek!
20160404Aggtelekfelé_Baradla_barlangLillafüreden meg kell említeni az Anna-barlangot és a Szent István-barlangot. Mindkettő akkora, hogy kicsi gyerekkel is jól bejárható. Anna barlang

De ha csak egy picit is beljebb térünk az útról az erdőbe, már számtalan helyen nyílik meg előttünk a hegy: Büdöspest-barlang, Kecskelyuk-barlang, Udvar-kő-barlang, azaz Dante pokla és még sok-sok másik.

20160404Aggtelekfelé_Rákóczi_barlangAz aggteleki karszt vidékén, a jól ismert a Baradla-barlangban különböző túrákon lehet résztvenni. Különleges élmény a teljes csend és sötétség birodalmán át vezető 7 km-es túra Aggtelekről Jósvafőre. Természetesen a barlangban! Baradla barlang hosszú túra

Innen már csak néhány kilométerre van Bódvarákó. Itt található a Rákóczi-barlang. Nem nagy, nem hosszú, mégis különleges! Függőleges barlang kis tavakkal, egyedi cseppkövekkel. Rákóczi Barlang Kicsi gyermekkel nehezen járható a meredek létra.

Vezetett túrákhoz a Bükki Nemzeti Parktól lehet segítséget kérni – www.bnpi.hu – vagy előre jelzett igény esetén mi is tudunk ebben segíteni.


Kalandparkok

Kalandparkot több helyen is lehet találni a környékünkön. A legközelebb mindjárt Szilvásváradon van. A legkisebb pályán, nagyjából egyméteres magasságban már néhány évesek is tudnak ügyeskedni szülői felügyelet és teljes biztosítás mellett. A nagyoknak és még nagyobbaknak a junior pályák és a felnőtt pálya ajánlható. De van itt gumiköteles trambulin és sok más egyéb móka is. http://kalanderdo.hu/ Szilvásváradon tudtok bobozni is: ez Magyarország első egycsöves pályája. http://www.szilvasvaradbob.hu/kalandparkLillafüreden nemrégiben nyitották meg és folyamatosan bővítik a kalandparkot. A kötélpályákon kívül van ügyességi focipálya, görkoripálya felszereléssel együtt, pánikszoba, lézerharc, ingyenes szuper játszótér, étel-ital, szép környezet. http://dvtkpark.hu/

Mikolctapolcán a fürdő közelében, a melegvizű tó partján létesült játszótéren kisebbek és még egy kicsit nagyobbak is megtalálják a számításukat. A játszótér szomszédságában van a kalandpark, illetve a bobpálya. http://www.mibob.hu/


Horgászat

horgaszatA környéken több helyen is lehet horgászni, közülük a legismertebb és leglátogatottabb a Lázbérci-víztározó, ahol rendszeres a haltelepítés. A 2015-ös évben összesen 266 mázsa ponty, 10 mázsa keszeg és 5 mázsa süllő került a tóba. A horgászást reggel 4 óra 45 perctől lehet megkezdeni és napijegy köteles. A telepítésekről, a tóra és környezetére, mint védett területre vonatkozó szabályokról itt található bővebb információ: http://lazbercito.8x.hu/. A Lázbérci víztározó az Erdőszéle Vendégháztól mintegy 2 km-re fekszik.Nagyvisnyó határában található mesterséges tóban reggel 7-től este 7-ig lehet horgászni pontyra, amurra, csukára, harcsára, keszegre, busára, pisztrángra. Napijegy a helyszínen váltható. Bővebb információ itt található: Nagyvisnyó HorgásztóNagyvisnyó .

A nagyvisnyói horgászlehetőség az Erdőszéle Vendégháztól kb. 7 km távolságra van.

A Tardonai horgásztóban reggel 7 órától sötétedésig, illetve nyári szezonban este 8 óráig lehet halakra vadászni, de akár éjszakai horgászatra is lehetőség van, télen pedig lékhorgászatra. Horgászjegy a helyszínen váltható. Tardonai tó

A Tardonai tó az Erdőszéle Vendégháztól 9 km-re található.

A Vadnai tó – lévén hogy bányató – legnagyobb mélysége eléri a 25 métert. Itt lehet előre helyet foglalni, csónakázni, csónakot bérelni. Vadna park üdülőközpont

A Vadnai tóig 13 kilométert kell utazni az Erdőszéle Vendégháztól.


Dédestapolcsány

20160401dédes3Dédestapolcsány szélén elkötelezett lovasok munkálkodnak. Itt él a „nagy család” a domboldalon. Bátran beszélgess el a gazdával és meglátod, ő úgy tud a lovakról mesélni neked, kedves Vendég, mint ahogy más a gyerekeiről! Ismerik minden rezdülésüket, minden érzésüket, tudják, melyikük hogyan és miért úgy viselkedik a többiek társaságában. Van a lovak között féltékenység, hatalomvágy, kedvesség és előzékenység.Náluk télen és nyáron is lehet lovagolni, de érdemes előre egyeztetni az időpontot. A kezdők futószáron, aztán karámban, gyakorlottak terepen ülhetik meg a hátasokat. Gyerekeknek nyári táborokat szerveznek, miközben a nálunk megszálló szülők felnőtt programokat terveznek maguknak. http://www.nyihaha.hu/

Pónilovaglásra, futószáron Szilvásváradon van lehetőség a Szalajka-völgyben. Szintén itt lehet bérelni hintót is, amivel a környéken, illetve a 20160404Dédes_tapolcsányiref_templomtelepülésen tehettek kisebb-nagyobb kört. A lipicai ménest ne hagyjátok ki!

Lovaskocsit Dédestapolcsányban is tudsz bérelni, amivel érkezés után, pihenésképpen körbenézhettek a faluban vagy egy oxigéndús túrát tehettek a Lázbérci víztározó partján. A részletekről Vas Attilával lehet egyeztetni: 0630/548 2067.

Dédestapolcsányból bármerre is indulunk el kirándulni, biztosan útba esik egy híres vagy kevésbé ismert fürdőző hely, ahol a nyári út porát lemoshatjuk magunkról, vagy csak úgy megpihenhetünk a víz ringatásában.

Álljon itt néhány ötlet, hogy megkönnyítse szállóvendégeink programtervezését!


 

Szilvásvárad

 
20160404Szilvás_kisvasútSzilvásváradot nagyjából mindenki ismeri, mégis álljon itt néhány szó a település látnivalóiról.A települést az elmúlt egy-két évben szépen felújították, igazán kellemes sétálni a faluban. És ha már így sétálgatunk, tervezhetjük utunkat úgy, hogy útba essen a református kerektemplom, ami Európa legnagyobb kerektemploma. Meglátogathatjuk a kocsimúzeumot, ahol az elmúlt korok hintóit, kocsiait csodálhatjuk meg. És tényleg, mert ez egy igen különleges gyűjtemény.

A buszparkoló mögött találjuk a panoptikumot, ahol egykori királyaink szemébe nézhetünk. A kiállítás épülete mögött van a 20160404Szilvás_Fátyolvízeséspisztrángfüstölő: itt akár télen is hozzájuthatunk friss füstölt pisztránghoz.
Innen néhány méterre indul egy tanösvény a kilátóhoz. Az első állomás mindjárt a Nemzeti Park kis épülete, amiben mindig ül egy hölgy, aki szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére. Lehet itt válogatni a Nemzeti Park kiadványai és ajándéktárgyai között.

A tanösvény kb. 2,5 km hosszú és a Milleniumi kilátóhoz vezet, ami a maga nemében egy monumentális építmény fából, sok-sok csavarral. Jó tágas és magas is, ezért jó messzire el lehet látni a tetejéről. A kilátót a lenti parkolóból – külön díj megfizetése ellenében – kocsival is meg lehet közelíteni.

 


Tardona

 20160404Tardonafelé_JókaiházHa megérkeztél hozzánk, kedves Vendég, ezt a kirándulást fogom neked ajánlani elsőként. Vidd magaddal a gyerekeket is, mert élvezni fogják!
Odakocsizhatsz, de bérelhetsz nálunk kerékpárt is gyereküléssel vagy gyerektandemmel. Az úton csupán egy emelkedő van, de arra
még én is fel tudtam tolni a biciklit gyerekestől… Tardonán bujdosott egykor Jókai Mór, és igen jó véleménnyel volt a helybéliekről. Én sem véletlen irányítalak ide! A Jókai emlékházban találsz bőséggel anyagot Jókai tardonai tartózkodásáról és a helyiek életéről. Közben eljön az ebédidő, éhes leszel, de a finom falatokért kicsit még tovább kell kerekezni, a Tardonai-tóhoz. Hát, csuda egy hely ez is! Kis tó, lehet vinni horgászbotot, és amíg az étel frissen készül, körbenézhettek. Vannak itt őshonos és nem őshonos állatok, kicsi homokozó, hinta, békakuruttyolás, vadkacsa. Akinek kedve szottyan jógázni, érdeklődjön a tulajdonosnál! Kipróbáltam és jó szívvel ajánlom!
Tardonafele_Jokai_tura
Aki szeret előre tervezni, írja be az öröknaptárba, hogy minden év márciusában Jókai túra van. Ügyességi és tudásbeli próbákkal. Kicsit fiatalkorunk MHSZ vetélkedőire emlékeztet, és minden évben több száz fiatalnak és idősebbnek okoz örömöt.A Tardonai-tótól az út Kazincbarcikára visz tovább. Gyerekek! Magyarország egyik legnagyobb játszótere itt található! És azt tudtad, hogy Kazincbarcika a szobrok városa? Egy kis andalgás a sétálóutcán és egy finom fagyi… Kazincbarcikán lehetőség van nagybevásárlásra, ismert nagy üzletekben. Külön felhívom a figyelmet a Colorfesztiválra, sok-sok ingyenes programmal és koncertekkel! Részletes anyag itt érhető el: KolorcityKazincbarcikáról a 26-os úton a második település Vadna. Mindjárt az út mellett van a Vadna-park horgásztó és szabadstrand. A tó vizében szabadon is lehet fürödni, de lebegő elemekből kisebb medencék is vannak. Biztonságos, finom hűvös a forró nyárban. A büfében mindig akad olyan étek, amivel a nap bármely szakában el tudom látni éhes gyermekeimet. A belépő pedig emberséges áron van. További infó: Vadnapark.huStrandolás után indulhatsz Dédes felé, mindjárt az első kereszteződésben kell lekanyarodni. Egy-két falu és jön a lázbérci magaslat. Itt lassíts, hogy meg tudj állni a kanyarban, ahonnan a Lázbérci-tó másik ága mutatja meg magát. És utána se gyorsulj fel nagyon, mert amint megint elindulsz lefelé, lesz miben csodálkozni. Ez Dédes! No, milyen?

Bánhorváti

 
20160404Bánhorvátifelé_Damasa_szakadek1Bánhorváti Dédestapolcsánytól mintegy 3 km-re fekszik.
Akár kerékpárt is bérelhetsz nálunk, hogy ide megérkezz valamelyik rendezvényre: www.banhorvati.hu.
Lesz itt minden! Aki szereti a vidék ízeit, hát most megkóstolhatja a különös/különleges krumplilángosokat, a tüzes pálinkákat. Emlékezhet ősökre, régmúltra, soppingolhat a vásárokban.
Csendesebb elméjű vándoroknak ajánlom figyelmébe a Damasa-szakadékot vagy szakadást, ahol a 20160404Bánhorvátifelé_Upponyhatalmas köveket mintha óriások hajigálták volna szét. Ezt a helyet szívesen látogatják a diákok is, földrajzóra helyett. A jelzett túraút a nagytemplom mögött indul, forrást érintve átvezet a szakadáson, majd az upponyi elágazás környékén csodás kilátás tárul elénk: a tó és a Bükk.Ez az út elvezet minket
Upponyba
, ebbe az ici-pici zsákfaluba, ahol a busz is csak ritkán fordul meg. Csend és béke. Az Upponyi sziklaszoros tetején látszik a kereszt. Ez a reformáció terjedésének határa. Vagyis eddig jutott: Dédesben két református templom is van, Upponyban egy sem.
Akinek ereiben csörgedez egy kis kalandvágy, ne hagyja ki! A tó partját követve egy kis fagyi reményében mindenki könnyen visszatalál Dédesbe.

Aggtelek

 Ez az út Gömörországon vezet keresztül!
Putnok egy kellemes kis városka, kastéllyal, szobrokkal, sok virággal. http://www.putnok.hu
Putnok után Serényfalva felé térjünk le a 26-os útról és kerüljünk be Gömörszőlősre!

20160404Aggtelekfelé_Gömörszőlős2Ez a mintegy 70 fő lakosú ökofalu saját magát látja el. A látogatóközpontban erről több információt szerezhetnek. A gyapjúmanufaktúrában megfigyelhetjük a gyapjú feldolgozását, megsimogathatjuk a finom késztermékeket. Láthatunk biokertet, állatokat, szalmaházat, kirándulhatunk a kis avarkori földkunyhóhoz.Gömörszőlős után a következő állomás Aggtelek. A barlangban különböző túrákon lehet résztvenni. Különleges élmény a teljes csend és sötétség birodalmán át vezető 7 km-es túra Aggtelekről Jósvafőre. Természetesen a barlangban! Aggteleki cseppkő barlang20160404Aggtelekfelé_Baradla_barlang
Aggtelek után Jósvafő következik. A csárdában finom ebédet költhetünk el. Aztán a kocsit tegyük le, mert csak a helyiek tudják, melyik út hol vezet át a patakmedren, és induljunk a Hucul ménes nyomába gyalog. Nem hosszú a túra, a rét viszont annál szebb, ahol a lovak vannak! Gyönyörű lovak, ősi vér! http://www.anp.hu/hu/hucul-menes
A Jósvafőt követő település Szinpetri. Hogy mi van itt? A világ legnagyobb könyve! http://legnagyobbkonyv.hu/ Hogyan lehetett ekkora lapokat gyártani, ezekre az oldalakra nyomtatni? És egyáltalán, hogyan fért be a házba? Maga a tulajdonos mesél erről, valamint a papírmerítésről, a könyvnyomtatás hajnaláról.


Bükk

20160404Lilla_Diósgy_Mctap_LillafüredEz egy kiváló útvonal a nagymelegben! De a tavaszi zsenge zöld erdő vagy a sajátos őszi sárga Bükk is megér egy kis erőfeszítést. A hegyek között az erdőben legalább öt fokkal hűvösebb szokott lenni.20160404Lilla_Diósgy_Mctapolca_LillafüredSzeletabarlAz út Dédesből Mályinkán keresztül vezet. Mindjárt az első métereken rácsodálkozhatsz a hegyekre, völgyekre, a Dédesi várhegyre. Mályinkán keresztül visz az út be az erdőbe, a hegyek közé. Igazi szép hegyi út. Mivel nem közút, kicsit más az állapota, mint az országútnak, de szerintem nem rosszabb, mint csodás legnagyobb városunk néhány útja.
A hegyek tetejére felérve kétfelé ágazik az út: Bánkút és Szentlélek felé. Bánkúton – egyéb túrákon túl - ajánlom a Petőfi kilátót és a Bálvány hegyet. Tudtad, hogy Deédes aranyasszony, Attila király unokatestvére, a nagy palóc asszony a Bálvány hegyen tartotta napfordulós szertartásait és adta áldását a fiatal párokra? Innen származik a palócok tűzugrása, ami ma is élő hagyomány.Szentlélek felé kanyarodva néhány kilométer után a jobb oldalon lesz egy parkoló. Ez alatt a parkoló alatt van a Szentléleki Pálos kolostor romja. A pálosok az ősi magyar tudás őrzői voltak.

A másik oldalon van a szerelmesek fája és az egyik látókő, ahol tényleg szép, amit látunk. Kicsit lejjebb a mindig bővizű Mária-forrás, itt kiöntheted a kulacsodból a klóros csapvizet és feltöltheted hűs nedűvel. Ha van kedved tovább sétálgatni az erdőben, ezen a területen találod a Jókai emlékművet, az Örvénykőn. Hát, ez se rossz! Egy-két kilométerrel lejjebb van a Magos-kő (Mágus-kő?) nevű természetes kilátó.

20160404Lilla_Diósgy_Mctap_HámoritóLillafüred felé útba esik egy pisztráng telep, ami szezonban mint jóhírű étkezde üzemel. Ezt elhagyva következik a Fasola-őskohó, a bányatörténeti kiállítással, majd végre Lillafüred.
Lillafüredről többet a „Lillafüred, Diósgyőr, Miskolctapolca” menüpontban olvashatsz.


Lillafüred, Diósgyőr, Miskolctapolca

20160404Lilla_Diósgy_Mctapolca_LillafüLillafüreden önmagában el lehet tölteni a napot!A Hámori-tó csónakázásra ad lehetőséget, de lehet kisvonatozni, túrázni. Ajánlom figyelmedbe, kedves Vendég az Anna barlangot mindjárt a vízesés lábánál, vagy Lillafüred felső végén az István barlangot, vagy a természetes formájában megtekinthető, egykor ősemberek által lakott Szeleta barlangot.A Palotaszálló alatti függőkertet nemrégiben felújították, igazi élmény teraszain a séta, József Attila is szívesen álldogál itt! És ha gyermeked még nem fáradt le teljesen, vidd be a kalandparkba! http://dvtkpark.hu/

Lillafüred után Miskolc a következő állomás. Mindjárt az elején van az állatkert: http://www.miskolczoo.hu/ .
Majd Diósgyőr városrészbe érkezünk. Erről – gondolom - mindenkinek rögtön a vár jut az eszébe. Gyönyörűen felújították és szuper rendezvényeknek ad otthont: http://www.diosgyorivar.hu/ .Miskolc belvárosában elköltött vacsora után – ha éppen szombaton jársz ott – még belefér egy éjszakai fürdőzés vagy szaunaszeánsz a miskolctapolcai barlangfürdőben. http://www.barlangfurdo.hu/ . És ez a nap is véget ért…


Nekézseny

 Nekézseny Dédestapolcsányt követően az első falu. Aki ismeri az Arvisurát, tudja, hogy Deédes aranyasszony legkedvesebb férje Nekese volt. Egy nagyon karizmatikus, jó képességű ember.
20160404Nekézsenyfelé_Nekézseny
 
A falu szép és csendes. Ide kötődik Szeleczky Zita művésznő. Emlékét a Szeleczky-ház őrzi. http://nekezseny.hu/Egy kisebb kört beautózva – Lénárddaróc, Bükkmogyorósd felé - Szilvásváradra, vagy Sáta, Borsodbóta településeket érintve Ózdra jutunk. Ezt a környéket egyszer valaki úgy jellemezte, hogy ez a magyar Toscana!
Motorosok közkedvelt útvonala. Ebből az irányból lehet megközelíteni autóval Upponyt és az Upponyi sziklaszorost is.

Uppony

20160404Upponyfelé_sziklaszoros1A szálláshelyről Uppony felé haladva érjük el a nekézsenyi elágazást, amelynek közelében indul a 2 km hosszú Ostrea tanösvény. Kiindulópontja a Dédestapolcsányt Nekézseny felől megközelítő út mellett, a faluba érve található.Nevét arról az 50-60 millió évvel ezelőtt élt kagylófajról, a mai osztriga elődjéről kapta, aminek megkövesedett héjai nagyszámban bukkannak elő az itteni geológiai feltárásokban. Az ösvény látnivalói egész napos programmá egészíthetők ki a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén kialakított Szalamandra Tanösvény bejárásával, amely a víztározó felől közelíthető meg. Mindjárt első állomása a régi festékbánya.

A tanösvényt követve, a hegyoldalakat bejárva csodás panorámában lesz részünk. Felülről is megnézhetjük a 4-500 méter hosszú Upponyi sziklaszorost, ami az Upponyi hegység geológiailag egyik legértékesebb és egyben legszebb része. A sziklák tetején található kereszt a reformáció terjedésének határát jelzi.Uppony felé az út a Lázbérci tó partján vezet, ahová autóval nem lehet behajtani, mert a tó és annak környezete szigorú védelem alatt áll. Éppen ezért a horgászaton kívül itt más vízisport gyakorlására nincs mód. Lehetőségünk van azonban a víztározó partján végig sétálni vagy kerékpározni. Kerékpárt nálunk is kölcsönözhet! Részleteket a Szolgáltatásaink menüpontban talál.

20160404Bánhorvátifelé_Damasa220160404Upponyfelé_sziklaszoros_kereszttelUpponyból indul egy túraút a Vízköznek nevezett szűk szurdokvölgybe. Ezen az úton igazi növényritkaságokat figyelhetünk meg. De ragadozó madarakban sem szűkölködik a környék. Előfordul ezen a területen a vándor- és kerecsensólyom, a barna kánya, télen a gatyásölyv, és itt fészkel az uhu. A víz közelében vízimadarak csapataira leshetünk.

Az Upponyi tájvédelmi körzet részét képezi a fokozott védelem alatt álló Damasa-szakadék hatalmas köveivel.


Eger

Egerben két fürdő található: a termálfürdő és a török fürdő. Szerencsére szinte egy helyen vannak, nem messze a belvárostól. Családosoknak, sportolóknak, fiataloknak és időseknek, télen és nyáron, nappal és éjszaka kiváló program! Egri fürdőkEgertől nem messze van Egerszalók komplexuma. Itt is van minden, télen és nyáron. Különlegessége a sódomb. Az 1960-as évek elején kőolaj után kutattak és melegvizet találtak. Ennek a mélyről feltörő, közel 20 ezer éves kútnak a hévize még most is építi a mésztufadombot, mielőtt a patakba ömlene. Egerszalók hőforrás

Innen már igazán nincs messze Demjén, ahol néhány éve készült el a gyógy- és termálfürdő aquaparkkal, barlangfürdővel kiegészítve. A nemrégiben feltárt gyógyvíz 68 fokos. Télen és nyáron kiváló kiránduló, pihenőhely az egész családnak. A fürdők szerelmesei éjjel 2-ig is használhatják a medencéket. http://www.demjengyogytermal.hu/

Eger környékén még egy fürdőt tudok ajánlani kedves Vendégeinknek: a Bükkszéki Gyógy- és Strandfürdőt. Felújítva, kibővítve a Salvus víz hazájában! http://www.bukkszekfurdo.hu