FőoldalAkciókApartmanokSzolgáltatásainkÁrainkKapcsolat
Örülj ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esik:-) Programok rossz idő esetén: Részletek itt: >>>
Töltse le akciós ajánlatunkat
Látnivalók a településen
2010. 12. 8.

Lovastúrák a Bükkben

A lovastúrák tőlünk indulnak, és csillagtúraszerűen lehetőség van a vadregényes Bükk hegységben felkeresni lóháton a környező falvakat, amelyek bővelkednek csodálatos természeti értékekben.

Szolgáltatásaink
Kerékpárkölcsönzés

Dédesi vár 

A dédesi vár Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén, Nagyvisnyó és Dédestapolcsány közelében található a Bükk hegység északi részén, a Bükki Nemzeti Park határain belül. A várhegy 597 méter magas, mészkő alapanyagú.
Dédes vára a XIII. században épült IV. Béla királysága idején, már a tatárjárás után. Első említése 1254-ből való. Építője Ákos nembeli Endrew fia Ernye bán ,a király hűséges híve volt. Ernye fia István borsodi oligarcha volt és Borsa Kopasz nádor oldalán fegyvert ragadott Károly Róbert ellen.1317-ben elvesztették a debreceni csatát és a dédesi várba menekültek amit a király Debreczeni Dózsa Györggyel megostromoltatott és elfoglaltatott.1325-ben a király újjáépítteti és várnagyot helyez belé.1431-ben Borbála királyné Rozgonyi Istvánnak zálogosította el.1439-ben Albert király visszaveszi és a Palócziaknak adja. A Palóczi család egészen 1526-ig birtokolta a várat, mígnem a család utolsó férfi tagja, Palóczi Antal a mohácsi csatában elesett. Ezt követően a Dobó és Perényi család vitázott a vár tulajdonlásán, amely 1526. után János királyhoz került. Az uralkodó 1537-ben adományozta Perényi Péter-nek a várat és birtokait. A dédesi vár fennhatósága alá tartozott Dédes és Sajószentpéter város, valamint Tardona, Nagyvisnyó, Tapolcsány, Mályinka, Szilvásvárad és Rátótföldje. Perényi Péter fia, Perényi Gábor utód nélkül halt meg, így a vár Erdőhegyi Boldizsár birtoka lett.

 

A várat 1567. április 1-jén kezdték el ostromolni a törökök Hasszán temesvári basa vezetésével. A várat Bárius István várnagy védte, akit még Perényi Gábor tett meg posztjára. Noha 15 napig bámulatos ellenállással sikerült védeni a várat az óriási túlerővel szemben, a fogyatkozó készletek mellett egyetlen esély maradt: a menekülés. Bárius várnagy a megmaradt puskaport a vártorony alá hordatta össze, majd a vár elhagyása után egy kanóc segítségével a betörő törökökre robbantotta az építményt, amely 400 török katona sírjává vált. Hasszán basa bosszúból a vár megmaradt részét is leromboltatta, és innentől kezdve egészen napjainkig a dédesi vár romvárként van nyilvántartva.
A vár egy bástyájának sarokfalai még láthatók, illetve az egykori erőd helyén több helyen várfal maradványok tűnnek elő a bokrok közül. Ezek állapota igencsak leromlott.
A megmaradt egyetlen bástya romjain az Ózdi Kohász Sport Egyesület Természetjáró Szakosztálya 1967-ben emléktáblát helyezett ki, amely a vár pusztulásának 400. évfordulójának állít emléket.
Műemlékvédelem
A dédesi várrom megmaradt részei igen gyér állapotban vannak. 2008. nyarán a balesetveszélyessé vált egyetlen bástyát a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korláttal vette körül, illetve a leginkább omló falrészt fenyő rudakkal megtámasztotta. Ezen túl semmilyen konzerválási és felújítási lépés még nem történt, a várrom a XX. század közepén végzett minimális állagmegóváson túl eredeti állapotában várja sorsát.
A Kisvár
A tájat messziről meghatározza a dédesi Várhegy mellett található, lényegesen kisebb mészkő szikla, a Kisvár.Ez a hegy is a vár részét képezte.Egy kisebb fellegvár állhatott rajta amit sáncok kötöttek össze a másik várral.

Forrás: Wikipedia

Dédesi vár
Dédesi várrom
Dédesi vár emlékére
Dédesi vár
Dédesi vár
Dédesi vár
A Dédesi vár hegye
Dédesi vár
Dédesi vár
Dédesi vár
Dédesi vár
Erdő-mező
Dédesi vár
Erdőszéle vendégház
Videóink
Lovaskocsikázás Dédestapolcsányban
Történet képekben
Lovaskocsikázás